Засідання в рамках проекту «Платформа наступності»

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Засідання в рамках проекту «Платформа наступності»

20 березня 2019 року  на базі ЗДО №31 «Перлинка» в рамках проекту «Платформи наступності» відбулось засідання на тему «Безперервність освіти як базовий принцип Нової української школи. Забезпечення умов реалізації принципів перспективності і наступності між суміжними рівнями освіти». Розпочала засідання методист методичного кабінету управління освіти Юрик О.М., яка привітала учасників і представила свою презентацію на тему «Безперервність освіти як базовий принцип НУШ». Вона, зокрема, відмітила, що безперервність освіти – це вимога часу та основний освітній тренд, навчання протягом життя – серцевина сучасного освітнього процесу, система освіти повинна надавати людині можливість навчатися протягом всього життя. Зауважила, що основною освітньою новацією є орієнтація на компетентності. Юрик О.М. наголосила, що для того, щоб досягти успішного та психологічно виваженого переходу дитини від  дошкільної до початкової освіти дуже важливим є об`єднання зусиль педагогічних колективів закладів дошкільної і загальної середньої освіти та батьківської  громадськості.

Продовжила теоретичну частину засідання  директор ЗДО №31 «Перлинка»  Кедюлич Т. В. , яка розповіла про сучасний погляд на готовність дітей дошкільного віку до навчання в НУШ. Зокрема зауважила, що суть Нової української школи полягає у переході від школи інформаційної до школи компетентностей 21 століття. Розглянула з учасниками основні принципи індивідуально зорієнтованої моделі дошкільної освіти, готовність дошкільників до навчання в НУШ. Крім того, представила колегам рекомендації для підготовки майбутніх учнів НУШ, а також портрет випускника закладу дошкільної освіти- якими знаннями, навичками, якостями він володіє.  Кедюлич Т. В. продемонструвала учасникам схему взаємодії між керівниками закладів середньої освіти, педагогами  початкових класів і керівниками та педагогами ЗДО, на якій учасники могли бачити, як повинні взаємодіяти усі ланки, яким чином досягти формули успіху.

Практична частина розпочалася з майстер-класу «Вітаємо у світі LEGO”, який провела вихователь ЗДО №31 «Перлинка» Велика І.Ю.  Вона показала учасникам як працюють з фігурками Lego, як їх використовувати у роботі з дошкільниками, які навички і вміння вони розвиваються у них. Усі присутні долучилися до виконання практичних вправ.

Вихователь ЗДО №31 «Перлинка» Кирлик С.В. підготувала вправи з ейдетики для дітей «Склади свою  казку». Такі завдання дають змогу дітям швидко запамятовувати, легко згадувати, активізовувати уяву, розвивати мислення, мовлення.

Маркович Г.П, вихователь ЗДО №31 «Перлинка» підготувала практичні завдання для комунікативно-мовленнєвого розвитку дошкільників, які провела з присутніми. 

Завершилося засідання музичним  компліментом від вихователів  ЗДО №31  - костюмованим музиклом «Дюймовочка». 

Плідне спілкування педагогів ЗДО та вчителів початкових класів сприяло виробленню єдиних підходів до організації навчально - виховної діяльності вихованців та учнів, узгодженню методик та прийомів навчання задля ефективної підготовки вихованців ЗДО до навчання в НУШ.