Засідання методичного об`єднання педагогів-організаторів

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Засідання методичного об`єднання педагогів-організаторів

14 березня на базі НВК «Ялинка» відбулося засідання методичного об’єднання педагогів-організаторів на тему «Державно-громадське управління закладом освіти».
Розпочала засідання методист з виховної роботи методичного кабінету управління освіти Ужгородської міської ради Марія Симкович, яка ознайомила присутніх з основними засадами Нової української школи. Зокрема, вона зазначила, що НУШ - це школа, дружня до дитини. Місто Ужгород з 2018 року бере участь у проекті «Громада, дружня до дітей та молоді».
Методист відмітила, що основними завданнями громадсько-державного управління є реалізація визначених прав та обов’язків педагогів, учнів та їх батьків на участь в управлінні закладами освіти. У новій освітній парадигмі акцентується увага на демократизації стосунків "учитель-учень" та активному залученні батьків до співпраці із закладом освіти. Звернула увагу педагогів-організаторів Марія Симкович і на те, що у Законі про освіту (зі змінами, внесеними згідно із Законами № 2657-VIII від 18.12.2018 ,№ 2661-VIII від 20.12.2018) є окрема стаття, присвячена даній темі – стаття 70 «Громадське самоврядування та державно-громадське управління у сфері освіти».
Разом присутні обговорили практичну діяльність державно-громадського управління, яке спрямоване на оптимальне поєднання державних та громадських засад в інтересах особистості, соціуму та влади. Методист пояснила учасникам основні функції конференції та ради школи.
Педагог-організатор УСШ І-ІІІ ст. №5 Катерина Дикун поділилася досвідом роботи шкільної ради у своєму закладі.
Згодом, учасники обговорили форми співробітництва з батьками, учнями та громадськими об'єднаннями.
Керівник НВК «Ялинка» Рибак С.С. продовжила засідання презентацією закладу та розкрила тему громадсько-державного управління у ньому.
Методист Симкович М.О. також презентувала присутнім розробки Міністерства освіти і науки України - буклет «Громадянська освіта» та посібник із цифрового громадянства й безпеки «Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість». Ознайомила всіх з їх змістом, продемонструвала приклади роботи. Також розповіла про використання у роботі педагога-організатора методичних матеріалів на тему, звернула увагу на проект «#Щосьпішлонетак», який рекомендований МОН та створений, щоб у цікавій формі, за допомогою квесту, допомогти підліткам дізнаватись про свої права в школі та поза нею.
Також під час засідання було проведено традиційне жеребкування до Дня Європи.
Результати жеребкування наступні: УЗОШ №15 представлятиме Мальту, Лінгвістична гімназія - Нідерланди. УСШ №5 обрала Швецію, УЗОШ №6 – Німеччину. УЗОШ №7 представлятиме Естонію, УЗОШ №8 – Грецію, УЗОШ №9 - Фінляндію. БПЛ «Інтелект»- УЗОШ №11 обрав Литву, УЗОШ №12 – Данію. Гімназія №16 представлятиме Іспанію, УСЗОШ №2 – Ірландію. УЗОШ №1 обрала Польщу, НВК «Первоцвіт» - Люксембург, НВК «Пролісок» - Бельгію, НВК «Престиж» - Болгарію, НВК «Гармонія» - Британію. УЗОШ №19 представить Словенію, УЗОШ №20 – ліцей «Лідер» - Латвію, Класична гімназія – Францію, НВК «Ялинка» - Кіпр. Відповідно, як і в попередні роки, УСШ №3 представлятиме Чехію, УЗОШ №10, НВК «Угорськомовна гімназія» – Угорщину, УСШ №4 - Словаччину та гімназії №13 та 14 – ромський народ.