Загальноміські інтелектуальні змагання «Дебати зі сталого розвитку»

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Загальноміські інтелектуальні змагання «Дебати зі сталого розвитку»

23 квітня 2019 року на базі факультету історії та міжнародних відносин УжНУ відбулися І загальноміські змагання інтелектуальної гри «Дебати зі сталого розвитку». Захід відбувся за ініціативи ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ, управління освіти та за підтримки Ужгородської міської ради. Участь взяли 12 команд, які представили учні закладів освіти міста Ужгорода: №2,5,6,7,8,9,11,12,15,19,20 та УЗСШІ з поглибленим вивченням окремих предметів.
Як розповіла методист методичного кабінету управління освіти, координатор заходу Марія Симкович, змагання проводяться в двох основних турах відбірковому та фінальному, який відбудеться 6 травня в малій залі Ужгородської міської ради, де змагатимуться дві найсильніші команди, команда-переможниця візьме участь у Загальноукраїнських змаганнях з дебатів і офіційно буде представляти місто Ужгород. Вона також розповіла, що команди готувалися протягом двох тижнів, отримали для підготовки 6 тем зі сталого розвитку, але дебатували тільки на дві, які було визначено шляхом жеребкування. Учасники розпочали дебати з теми «Інтелект має збагачувати Україну, а не шукати кращої за кордоном», друга тема - «Соціальні мережі — зло, яке поглинає людину і десоціалізує її», обидві вони є надзвичайно актуальними на сьогодні. Дебати проходили в декількох локаціях, де команди активно і аргументовано доводили свою думку, обґрунтувано відстоювали свою точку зору, вміло і переконливо вели діалог, задавали питання і давали відповіді.
За словами Ганни Мелеганич, одного з організаторів, директора ресурсного центру зі сталого розвитку, доцента кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, метою проведення дебатів є навчити дітей комунікувати, правильно й аргументовано вести переговори, вміти слухати свого опонента. Адже у всьому світі дебати є популярною освітньою технологією, формою комунікації. Чим раніше учень спробує себе у ролі дебатера, тим кращих результатів досягне. Також відмітила, що дебати можна проводити в різних форматах на актуальну тему, в даних змаганнях використано формат К. Поппера, який передбачає участь 3-х гравців, які стверджують і 3-х, які заперечують, і звичайно обов’язковою умовою є дотримання часового регламенту.
Виступи команд оцінювало журі, до складу якого ввійшли представники УжНУ, управління освіти, громадських організацій та закладів освіти міста Ужгорода. Вони насамперед звертали увагу на змістовність, обґрунтованість, кмітливість, культуру ведення діалогу, вміння переконати. Отож, за результатами першого туру, найкращими стали 4 команди, які отримали майже однакову кількість балів, це команди: УЗСШІ з поглибленим вивченням окремих предметів, УСШ №2, УЗОШ №15 і 12. Оскільки у фіналі зможуть взяти участь тільки дві команди, то організаторами було прийнято рішення провести додаткову гру серед переможців, щоб визначити остаточних учасників фіналу.
Досвід, який отримали учасники дасть їм можливість бути обізнаним у різних сферах життя і безумовно стане їм в нагоді на шляху до майбутнього успіху. Адже вміння дебатувати і вміло відстоювати свою думку є одним з ключових інструментів у вихованні лідерів нового покоління. 

Вітаємо і бажаємо учасникам нових перемог.