Відбувся круглий стіл в рамках проекту "Платформа наступності"

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Відбувся круглий стіл в рамках проекту

6 лютого 2020 року на базі УЗОШ І-ІІІ ст. №15 в рамках проекту “Платформа наступності” відбувся круглий стіл за участю вчителів початкових класів та вчителів української мови та літератури на тему “Діджиталізація — тренд чи неминучість? Використання цифрових технологій на уроках української мови”.

Завідувач методичного кабінету управління освіти І. Даньків та методист О. Юрик привітали учасників засідання, ознайомили їх з планом роботи, наголосили на актуальності теми круглого столу та побажали усім присутнім цікавої і плідної роботи.

Заступник директора з навчально-виховної роботи О.Стаднік ознайомила присутніх із закладом, розповіла про забезпечення школи технічними засобами, зокрема мультимедійними комплексами, комп’ютерною технікою, вільними доступом до мережі Інтернет.

На засіданні розглянули, що являє собою поняття “діджиталізація”, тобто “оцифровування інформації”, які переваги використання цифрових технологій в освітньому процесі. Відзначили зокрема мобільність, доступність, зберігання та використання інформації незалежно від місця знаходження тощо.

Вчителі закладу розповіли про використання технології BYOND, яка передбачає активне використання девайсів під час навчання.

Вчителька початкових класів УЗОШ І-ІІІ ст. №15 І. Варга докладно розповіла про застосування онлайн-сервісу “Learning Apps”, який дозволяє створювати інтерактивні вправи. Вона поетапно продемонструвала учасникам як працювати з даним додатком.

Вчителька закладу І. Янцо розповіла присутнім про використання цифрових технологій на уроках української мови. Вона представила інформацію про мобільні додатки, інтерактивні комп’ютерні ігрові вправи, інтелектуально-творчі завдання, а також розповіла за допомогою яких онлайн-ресурсів можна організувати інтерактивне навчання під час уроку. Учасники мали змогу в групах попрацювати з таким онлай-сервісом як “Word Art”, в якому, використовуючи візуалізацію, вони створили хмаринку тегів. Саме у такий спосіб учням легше засвоїти новий матеріал.

Л.Мамчур, вчителька української мови та літератури УЗОШ І-ІІІ ст. №15 нагадала присутнім про роль вчителя у сучасному освітньому процесі. Про існування двох типів людей: “люди книжки”, які отримують інформацію через читання і “люди екрана”, які сприймають інформацію візуально, швидко реагують на ситуацію. Перші — вчителі повинні навчати других — дітей. Тому на сьогодні надзвичайно актуальним є впровадження педагогами в навчальний процес інноваційних технологій.

Вона зокрема представила низку мультимедійних онлайн-засобів, які допоможуть зробити навчання дітей цікавішим, творчим і пізнавальним. Серед іншого, детально розглянула онлайн-інструмент “Pаdlet”- зручний, легкий у роботі сервіс, застосування якого в навчальній діяльності сприятиме формуванню таких навичок, як критичне мислення, творче вирішення завдань, конструктивне спілкування, співпраця.

Вчителька української мови і літератури О.Якубик представила учасникам круглого столу тему використання тестових технологій на основі Google-форм, а також безліч цікавих онлайн засобів з підготовки до ЗНО і не тільки. Зокрема розповіла про онлайн-додатки, за допомогою яких можна використовувати техніку мнемонічних фраз, яка полегшує запам’ятовування і збільшує обсяг пам’яті. Крім того нагадала як з користю застосовувати соціальні мережі.

На завершення учасники спростували декілька міфів щодо використання гаджетів, інтернету та дідждитал-технологій у навчанні. Усі присутні висловили свої враження від зустрічі, поділилися досвідом та подякували вчителям УЗОШ І-ІІІ ст. №15 за цікаву роботу, отриману змістовну інформацію, яку вони неодмінно будуть впроваджувати у своїй роботі.