Про зарахування у перші класи

Опубліковано: Лютий 17, 2022

2 березня 2020 року заклади освіти міста почали приймання заяв на зарахування  до першого класу відповідно до рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради 12.02.2020 року  №40 «Про закріплення територій обслуговування за закладами освіти міста Ужгород». Приймання заяв буде тривати до 31 травня включно.
Даним рішенням також  визначено території обслуговування закладів освіти. Ознайомитися з переліком вулиць, які закріплені за закладами освіти можна на сайті управління освіти у розділі «нормативні документи» та на сайтах закладів освіти.

Відповідно до пункту 4  розділу І  наказу Міністерства освіти і науки України №367 від 16.04.2018 «Про затвердження порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти» для зарахування дитини до першого класу в заклад освіти батьки або особи, що їх замінюють подають наступні документи:
1. Заяву про зарахування до закладу освіти за визначеним зразком. Заява подається особисто одним з батьків або особою, що їх замінює (з пред’явленням документа, що посвідчує особу заявника);
2. Копію свідоцтва про народження дитини (під час подання копії пред’являється оригінал  документа);
3. Оригінал або копію медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 16 серпня 2010 року № 682, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 вересня 2010 року за № 794/18089;
У разі наявності та за бажанням одного з батьків дитини до заяви про зарахування може додаватися оригінал або копія висновку про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини .
У разі наявності та за бажанням одного з батьків  для першочергового зарахування при написанні  заяви про зарахування може бути надано  документ, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з її батьків на території обслуговування закладу освіти, реквізити якого зазначаються в заяві про зарахування.
У випадку подання копій документів, оригінали мають бути подані до видання наказу про зарахування (до 31 травня 2020 року), крім свідоцтва про народження.
Кількість закладів освіти, до яких батьки або особи, що їх замінюють до 31 травня можуть подати документи на зарахування на вільні місця, не обмежена.
3а повноту і достовірність усієї інформації та усіх документів, що подаються до закладу освіти, відповідає згідно з вимогами законодавства особа, яка їх подає.
Відповідно до пункту 2 розділу І Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти діти, які мають право на першочергове зарахування, — діти, які проживають на території обслуговування закладу освіти.
Відповідно до  підпункту 3  пункту  1 «Зарахування до початкової школи»  розділу II  якщо станом на 31 травня кількість поданих заяв про зарахування перевищує загальну кількість місць у першому (перших) класі (класах),  до 01 червня включно зараховуються усі діти, місце проживання яких на території обслуговування закладу освіти підтверджене, а також діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі, чи дітьми працівників цього закладу освіти, чи випускниками 6 дошкільного підрозділу цього закладу освіти (за його наявності).