Перехід до системи управління безпечністю харчових продуктів - НАССР

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Перехід до системи управління безпечністю харчових продуктів - НАССР

В Україні триває обов’язковий перехід всіх операторів ринку харчових продуктів на систему управління безпечністю харчових продуктів  -  НАССР.

НACCP – Hazard Analysis Critical Control Points – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів біологічного, хімічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Дана система управління повинна бути запроваджена на харчоблоках усіх закладів освіти, тому 20 листопада 2019 року на базі Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №5 з поглибленим вивченням іноземних мов управлінням освіти було організовано  семінар – навчання з питань організації безпечного харчування для дітей в закладах освіти з дотриманням вимог  законодавства щодо запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для керівників закладів дошкільної, загальної середньої та професійно – технічної освіти, приватних підприємців, які здійснюють харчування учнів в закладах освіти міста.

Семінар проведений за участю начальника управління освіти Н.Б. Мухомедьянової та начальника головного управління Держпродспоживслжби в Закарпатській області І.Д. Гуледзи, які у своїх виступах наголосили, що впровадження програм -  передумов даної системи не повинно перетворитися на формальність, а повинно дійсно забезпечувати виконання всіх вимог для того, щоб забезпечити дітей безпечними продуктами харчування, які не зашкодять їхньому здоров`ю і  принесуть користь. А це найголовніше завдання при організації харчування дітей.

Зі змінами в законодавстві у сфері безпечності харчових продуктів, необхідністю впровадження системи аналізу та  контролю безпечності харчових продуктів в закладах освіти міста ознайомила присутніх Жанна Дудинець, начальник відділу закладів освіти управління освіти. Зокрема було акцентовано увагу на тому, виконання яких нормативних документів, звичних для закладів освіти, є основою для впровадження програми – передумови системи НАССР.

Про особливості системи НАССР, про основні етапи запровадження її в закладах освіти, починаючи від приймання сировини і продуктів, і закінчуючи реалізацією готових страв для учасників освітнього процесу, розповів  Юрій Клантюк,  начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Виноградівського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Ліліаною Ігнацевич, начальником Ужгородського міського управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області було висвітлено питання щодо здійснення заходів державного контролю з питань дотримання законодавства закладами освіти. Йшлося про планові заходи державного контролю та вимоги до їх проведення.

Про організацію раціонального харчування дітей,  вимоги до складання меню, про заборонені  до використання в закладах освіти продукти, а також основні порушення при  здійсненні контролю за організацією харчування в закладах освіти доповіла Людмила Коломоєць, начальник відділу державного нагляду  за дотриманням  санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Усі матеріали семінару – навчання  доведені до керівників закладів освіти  для практичного використання їх у роботі при організації харчування дітей.