Перегляд фільму з членами учнівського самоврядування міста Ужгорода "КОРЗО" та жінками, які відбувають покарання в ДУ "Закарпатська УВП (№ 9)"

Опубліковано: Січень 19, 2023

Перегляд фільму з членами учнівського самоврядування міста Ужгорода
18 січня 2023 року управління освіти Ужгородської міської ради за сприяння відділу соціально-виховної та психологічної роботи державної установи «Закарпатська установа виконання покарань (№ 9)» у рамках кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Альтернатива» організувало та провело з членами учнівського самоврядування міста Ужгорода «КОРЗО» та увʼязненими жінками, які перебувають під вартою в установі спільний перегляд документального фільму.
Після невеличкого знайомства з командою лідерок/лідерів, представниками управління освіти Наталією Шляхтою, Марією Симкович та експерткою ГО «ФОРЗА» Наталією Волошин переглянули та обговорили фільм швейцарського режисера Монне Ліндстрьом «Рахую дні, рахую роки». Перед учасниками було поставлено завдання зрозуміти, що таке людська гідність, осмислити свої елементарні права, толерантно ставитися до інших через співчуття та розуміння життєвих ситуацій.
Стрічка ґрунтується на документальних особистих історіях і думках трьох дітей. Жвавий, забарвлена грайливими образами та великою цікавістю вона привернула увагу всіх присутніх до внутрішнього світу дитини.
Модерувала обговореня методистка центру з питань методичного забезпечення діяльності закладів освіти управління освіти Марія Симкович, яка запропонувала учасникам поділилися враженнями від фільму, після чого спільно попрацювали у змішаних групах. Жінки та лідерки/лідери учнівського самоврядування поділилися думками щодо емоцій, які викликали дитячі історії та які права дитини були порушені або обмежені. Особливе зацікавлення викликало питання чому герої соромляться сказати в школі про те, що трапилось у них в родині. Також групи презентували спільні напрацювання як буде складатися доля героїв після повернення батьків з ув’язнення та відношення дітей до батьків, які за гратами та навпаки.
Відтак працівники установи виконання покарань провели для учасників екскурсію, під час якої ті відвідали кімнату довгострокових побачень, камери, побували в навчальному класі, ознайомились з умовами тримання ув’язнених та засуджених, отримали відповіді на поставлені працівникам установи запитання щодо нормативної бази. Присутнім розказали про історію створення установи, права і обов’язки підслідних, обмеження, які діють за гратами, як часто можна мати побачення з рідними, чим годують.
Цей захід став для всіх учасників справжнім уроком людяності та гідності.
«Я та учнівське самоврядування провели роботу в групах, поспілкувалися з жінками та зрозуміли кожен для себе чи варто робити речі про які пошкодуєш? Чи варта помста твоєї волі? І чи хочеться тобі порушувати закон? Загалом, я дуже вдячна всім, хто був присутній зі мною на цій зустрічі», – ділиться враженням учениця УЗОШ І-ІІІ ст. № 19 Анастасія Феньо.
«Happy end». Цими словами я б узагальнила думку більшості ув’язнених. Чи не кожен будує плани, бачить певне майбутнє, жалкує про скоєне і в жодному разі не бажає повертатись назад, до в’язниці. Сподіваємось побачити людей, що зробили для себе висновки, незабаром на волі», – відмітила Сірко Дарина, учениця лінгвістичної гімназії ім. Т.Г. Шевченка.
«Безумовно, у житті кожної людини трапляються різні події, обставини яких ми знати не можемо. Але це сталося, і залишиться назавжди в минулих датах, тому варто задуматися над майбутнім. Принаймні є ще така можливість покращити його. Так чи інакше більшість ув'язнених вийдуть на волю, і прийдеться налагоджувати відносини всередині сім’ї. Надіємось, це все-таки вдасться зробити», – підсумовує студент ДВНЗ «УжНУ» Дмитро Циганин.
У кінці заходу за сприяння ГО «ФОРЗА» жінкам було вручено подарунки та засоби гігієни, які люб’язно надав «Комітет медичної допомоги».