Міське методичне об’єднання вчителів хімії

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Міське методичне об’єднання вчителів хімії

21 листопада 2019 року в УСЗОШ І-ІІІ ступенів №4 відбулося міське методичне об’єднання вчителів хімії на тему «Шляхи вдосконалення роботи вчителя щодо формування екологічної компетентності учнів на уроках хімії». Тема є актуальною, адже в наш час глобальні екологічні проблеми стосуються кожного.

Директорка закладу Фединець М.І. привітала всіх присутніх і розповіла як в результаті виграного проекту був обладнаний хімічний кабінет у школі.

Педагоги мали можливість ознайомитися з досвідом роботи, яким поділилася вчителька закладу Єва Дорогович. Вона розповіла учасникам про орієнтацію педагогічних технологій та що таке екологічна компетентність. Зокрема зауважила, що у вивченні екологічного змісту головна увага приділяється корекції наявного в учнів екологічного досвіду та відповідних орієнтацій, оскільки вони досить часто мають суто споживчий характер. Також звернула увагу присутніх на глобальні екологічні проблеми, масштаби яких з кожним роком стають все загрозливішими. Є.Дорогович також детально зупинилася на питанні екологізації змісту хімії. Розповіла про шляхи формування в учнів екологічної компетентності.

Далі учасники виконали екологічні вправи та розв’язали різні задачі з екологічним змістом.

Також цікавою була друга частина методичного об'єднання, в якій всі присутні ознайомилися з методичним прийомом «Фішбоун» як засобом активації когнітивних процесів на уроках хімії. Майстер-клас з вчителями провела М. Звонар, учителька хімії УСЗОШ І-ІІІ ст. №9.

Спочатку учасники виконали руханку, яка активізує розумову діяльність учнів на уроці, а потім, обчислювали в умі різні хімічні нескладні завдання. Далі вони, використовуючи методику «Фішбоун», виконували завдання «Забруднення води». З’ясовували причини та запропонували шляхи вирішення цієї проблеми. Також  Мирослава Звонар, поділилася різними цікавими приниципами поділу учнів для роботи в групах.

Методист методичного кабінету управління освіти Ужгородської міської ради О.Павлючок-Гогерчак ознайомила учасників засідання з Положенням про інтелектуальні конкурси, олімпіади, конкурси-захисти МАН та звернула увагу на необхідності дотримання вимог даного документу. На завершення учасники висловили свої думки щодо виконаної роботи, поділилися враженнями та ідеями, які використають у своїй роботі.