Методичне об'єднання практичних психологів освітніх закладів міста Ужгорода

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Методичне об'єднання практичних психологів освітніх закладів міста Ужгорода

16 січня 2019 року в НВК ЗОШ І ст. з угорською мовою навчання — угорськомовній гімназії відбулося методичне об`єднання практичних психологів навчальних закладів міста Ужгорода на тему «Психологічна робота з дітьми трудових мігрантів в контексті профілактики протидії торгівлі людьми». Підготувала і представила свою презентацію на дану тему практичний психолог закладу Куруц К. І.
Тема є дуже актуальною в Україні, адже багато населення покидає рідну домівку, рідних задля кращого фінансового забезпечення власної родини, як наслідок постає проблема «євросиріцтва», розпад сім`ї. Крім того, серйозною проблемою є торгівля людьми і сучасне рабство, про ці та інші проблеми детально розповіла присутнім Куруц К.І. Вона, зокрема, звернула увагу, на те, що в кожному навчальному закладі є така категорія дітей як діти трудових мігрантів, які потребують уваги з боку психолога і педагогів, оскільки вони переживають психоемоційні проблеми, пов`язані з відсутністю батьків. Сум, образу на батьків, відсутність відчуття опори, переживання втрати.
Доповідачка обговорила з присутніми види діяльності практичного психолога з сім’ями трудових мігрантів: діагностичну, корекційну, профілактичну, психологічний супровід. Далі практичний психолог дала учасникам декілька тренінгових завдань, які вони виконували індивідуально і в групах. Вона наголосила, що профілактика протидії торгівлі людьми є одним з основних напрямків роботи з сім’ями трудових мігрантів. Навела статистичні дані щодо випадків рабства у світі, країни, в яких найчастіше потрапляють в сексуальне, трудове рабство, розповіла про різні цілі рабства і торгівлі людьми. Далі учасники розглянули етапи цих злочинів, і на якому з них найпростіше йому запобігти. Також учасники мали можливість ознайомитися з основними методами запобігання цим тяжким злочинам, зокрема з цією метою присутні виконали групове тренінгове завдання, в якому вказали роль держави у вирішенні цих проблем, роль кожної окремої людини і якими методами і засобами можна цього досягти. Також учасники із зацікавленням переглянули соціальний ролик про торгівлю людьми.
Завідувач ЦППР Томей А.М. зауважила, що дуже важливий діалог між практичним психологом і учнями, що необхідно цікавитись їхньою думкою щодо цієї теми. Що вони знають про рабство, про торгівлю людьми, що знають про життя і роботу за кордоном, і що на них там чекає. Також необхідно проводити з ними відповідні бесіди, що потрібно знати їм, які кроки робити, щоб не потрапити у небезпечні ситуації.
В цілому учасники зауважили, що зустріч була корисною для подальшої роботи практичних психологів, презентація  Куруц К.І. —  змістовною, цікавою та пізнавальною, а практичні завдання — зрозумілими, які можна використати у роботі з учнями.