Круглий стіл «Побудова партнерства між батьками і фахівцями для ефективного і результативного просування РВ в Закарпатській області»

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Круглий стіл «Побудова партнерства між батьками і фахівцями для ефективного і результативного просування РВ в Закарпатській області»

22 травня 2019 року в конференц-залі МСРЦ «Дорога життя» відбувся круглий стіл «Побудова партнерства між батьками і фахівцями для ефективного і результативного просування РВ в Закарпатській області», ініційований ГО батьків дітей та дорослих з інвалідністю «Товариство захисту осіб з інвалідністю «Надія» при партнерстві з відділенням раннього втручання обласного центру комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів й КУ «Інклюзивно-ресурсного центру №1» за фінансової підтримки МФ «Відродження» та Європейського Союзу.

Захід проводився в рамках грантового проекту «Раннє втручання – шлях в нове життя», в межах та як невід’ємна частина спільної програми Health Prom (Великобританія), ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю і БФ «Інститут раннього втручання».

Привітали учасників та розповіли про мету і завдання заходу представники ГО «Товариство захисту осіб з інвалідністю «Надія» О. Принцовська (голова), Ж. Ціник та керівник проекту "Реалізація сімейно-центрованого підходу у РВ  в Закарпатській області" Г.Лук‘янчук.

Участь в круглому столі взяли також батьки дітей з особливими потребами, представники інклюзивно-ресурсних центрів області, представники обласного відділення раннього втручання та відділення у м.Свалява і м.Тячів.

Під час проведення зустрічі  учасники обговорили питання взаємодії інклюзивно-ресурсних центрів області та відділень раннього втручання, передачу інформації між ними щодо ведення сімей дітей з особливими потребами з метою підвищення ефективності роботи і надання якісної допомоги. 

Т. Мелеш, регіональний представник Закарпатської платформи «Батьки за раннє втручання» ознайомила присутніх з основними напрямками діяльності платформи, а також шляхами ефективного партнерства батьків та спеціалістів. 

Заступник директора МСРЦ «Дорога життя» І. Рошкович розповіла про особливості діяльності обласного відділення раннього втручання. Вона зокрема наголосила, що РВ є всесвітньо визнаним підходом, який продемонстрував свою ефективність, що в свою чергу максималізує шанси дітей на реалізацію власного потенціалу. На відміну від застарілої вузької медичної моделі, яка не включає батьків дитини, ця соціальна модель враховує потреби як дитини, так і батьків і спрямована на зміцнення потенціалу сім’і, а також орієнтована на співпрацю та партнерство з батьками.

Щодо діяльності КУ «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Ужгороськоі міськоі ради виступила директор І.  Кремінська,  яка зауважила, що такі центри допомагають дітям з особливими потребами розвивати їхні здібності,  соціалізуватися і насамперед забезпечити їхнє право на здобуття освіти. Також розповіла, які саме послуги можна отримати в ІРЦ.

Присутні батьки дітей з особливими потребами також мали нагоду обговорити шляхи взаємодії на різних рівнях, поділитися інформацією, висловити свої пропозиції, задати запитання фахівцям, представникам громадських організацій і отримати фахові консультації та обмінятися досвідом. 

В результаті проведення зустрічі було визначено шляхи подальшої співпраці — взаємодія через круглі столи, семінари, неформальні зустрічі на місцях.