Конференція на тему «Педагогічна майстерність як фактор формування креативної особистості школяра»

Опубліковано: Лютий 17, 2022

Конференція на тему «Педагогічна майстерність як фактор формування креативної особистості школяра»

4 квітня 2019 року в УЗОШ І-ІІІ ст. №12 відбулася конференція на тему «Педагогічна майстерність як фактор формування креативної особистості школяра», в якій взяли участь вчителі та керівники гуртків художньо-естетичного циклу. Розпочала конференцію методист методичного кабінету управління освіти Пріц О.М., яка привітала учасників і побажала їм цікавої і плідної роботи. Продовжила захід вчитель образотворчого мистецтва УЗОШ І-ІІІ ст. №19 Костелей В.О., яка розповіла про розробку ефективних презентацій та методику обміну знаннями. Зокрема вона звернула увагу на те, що головне і другорядне у складанні презентацій, яких принципів потрібно дотримуватись, щоб презентація привертала увагу і зацікавила. Також детально розповіла про способи планування успішних виступів, цілі, елементи, засоби, які забезпечують ефективність презентації і на що потрібно звертати особливу увагу, щоб досягти максимального результату і донести потрібну інформацію до слухача і глядача.
Далі учасники відвідали декілька сесій з різних напрямків художньо-естетичного циклу, які відбувалися одночасно в різних локаціях. Сенько О.І.,вчитель образотворчого мистецтва УЗОШ І-ІІІ ст.№12 зокрема розповів про розвиток креативних компетенцій засобами інтерактивних вправ на уроках образотворчого мистецтва, Вовк І.М., вчитель музичного мистецтва УЗОШ І-ІІІ ст. №19 представила свій досвід на тему «Креативність як внутрішній ресурс людини, — важливий фактор розвитку особистості». В інших двох локаціях Орос Т.А., спеціаліст вищої категорії УЗОШ І-ІІІ ст. №7 розкрила тему використання QR-кодів у сучасному освітньому просторі. Пояснила присутнім, що таке QR-коди, для чого вони потрібні, які можливості дають та як використовувати їх у навчальному процесі. Показала процес використання даного методу та його переваги. Відмітила, що використання смартфону для навчання додатково заохотить школярів до вивчення предмету, урізноманітнить навчальний процес і полегшить сприйняття інформації.
Федьо Л.В., заступник директора УСЗОШ І-ІІІ ст. №2 розповіла про черлідинг як нову форму рухової активності школярів та про діяльність хореографічних колективів «Перлинка» та «Flash Girls».
Згодом учасники мали змогу усі разом послухати виступ Шеньо С.В. про педагогічну майстерність як фактор формування креативної особистості школяра. Вона зокрема назвала основні риси педагогічної майстерності. Зауважила, що педагог повинен прагнути зробити навчання не простішим, а зрозумілішим. Також Шеньо С.В. розповіла про розвиток та формування креативної особистості школяра як важливу складову сучасного педагогічного процесу, що вимагає від кожного впевнених знань і вміння зробити вибір. Вказала шляхи творчої реалізації учнів і зауважила, що творчі здібності учнів розвиваються за умови відповідального підходу викладача до організації педагогічного процесу. Разом з учасниками обговорила структуру творчого уроку, ситуативні та особисті чинники, які негативно впливають на творчі можливості людини, а також риси, які натомість сприяють творчому мисленню людини.
Шеньо С.В. зробила висновок, що ефективність навчання залежить від уміння вчителя застосувати оптимальні педагогічні технології, які б проектували креативні якості особистості учня.
На завершення учасники виконали цікаве практичне завдання, для виконання якого використали метод сканування QR-коду.
На конференції також були представлені творчі доробки учнів в різних мистецьких напрямках.
Конференція пройшла в дружній творчій атмосфері, учасники дізналися чималого нового і корисного, отримали фахові поради, поділилися досвідом.