Опубліковано: Березень 18, 2024

Сьогодні в малій залі Ужгородської міської ради відбулася презентація освітнього проєкту «Як починалася війна» та зустріч з Героєм України Володимиром Жемчуговим.

Проєкт має національно-патріотичний характер, метою якого є показати молоді, що війна почалася не 24 лютого 2022 року, а ще у 2014-му році. Протягом тижня у закладах загальної середньої освіти Ужгородської міської територіальної громади, а саме Ужгородських ліцеях №№ 5, 8, «Лідер», ім. Т. Г. Шевченка та мистецькому ліцеї «Перспектива» відбудуться зустрічі Володимира Павловича з нашою молоддю, де він розповідатиме про те, як все почалося та що тому передувало. Ліцеїсти матимуть змогу переглянути презентаційний ролик двосерійного документального фільму «Як починалася війна. Хроніки. Свідки», у якому автори використали зняті свідками в березні-квітні 2014 року події на Донбасі та Харківщині.

Під час сьогоднішньої конференції Володимир Жемчугов поділився досвідом участі у партизанському русі на Луганщині, організатором та учасником якого він був, включаючи 30 успішних диверсійних операцій проти окупаційної влади так званої лнр. У 2015 році отримав поранення внаслідок підриву на розтяжці та потрапив у полон. Після 11 місяців тортур був звільнений з полону шляхом обміну.

У пресконфренції взяли участь координаторка проєкту від ДП «Центр захисту інформаційного простору України» Олена Жемчугова, міський голова Богдан Андріїв, заступники міського голови Вадим Борець, Іван Завидняк та Михайло Маргіта, секретар міської ради Ігор Чорній, начальниця Управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Баранюк, начальниця відділу закладів освіти управління освіти міської ради Олена Габор, депутат міської ради Володимир Мильо, журналісти.

Немає нічого кращого, ніж на власному прикладі показувати, як бути справжнім патріотом своєї Батьківщини. Дякуємо Володимиру! Честь і Слава нашим Героям!